Wednesday, 11 January 2017

Antidesma ghaesembilla dược liệu kháng NCI-H460 (tế bào ung thư phổi), MCF7 (tế bào ung thư vú)

Antidesma ghaesembilla dược liệu kháng NCI-H460 (tế bào ung thư phổi), MCF7 (tế bào ung thư vú)

Cây Chòi Mòi - Antidesma Ghaesembilla

Tên khác
Chu mòi, Cây cơm nguội
Tên khoa học
Antidesma ghaesembilla Gaertn
Mô tả: Cây gỗ nhỏ cao 3-8m. Nhánh cong queo, có lông thưa, sau nhẵn và có màu xám nhạt. Lá hình bầu dục hay hình thoi hẹp hoặc bầu dục tròn, có khi hình tim, mặt dưới đầy lông như nhung. Cụm hoa chuỳ gồm 3-8 bông ở ngọn hay ở nách các lá phía trên. Hoa đực không cuống có 4-5 lá đài; 4-5 nhị có bao phấn hình chữ U; nhuỵ lép có lông. Hoa cái gần như không cuống, có 4 lá đài; bầu có lông mềm, 3-4 đầu nhuỵ. Quả tròn, to 4,5mm, hình bầu dục dẹt.
Ra hoa tháng 4-6.


Cây Chòi Mòi - Antidesma Ghaesembilla
Hoa Cây Chòi Mòi - Antidesma Ghaesembilla
Bộ phận dùng: Vỏ, cành non, lá, quả - Cortex Ramulus, Folium, Flos et Fructus Antilesmae Ghaesembillae.
Nơi sống và thu hái: Loài phân bố từ Ấn Độ tới Malaixia và châu Ðại Dương. Ở nước ta cây mọc hoang ven rừng, trong rừng thưa. Có thể thu hái các bộ phận của cây quanh năm.
Tính vị, tác dụng: Quả có vị chua. Vỏ se làm săn da và bổ. Cành non hoặc gỗ điều kinh.
Công dụng, chỉ định và phối hợp: Quả ăn được, có vị chua, dùng chữa ho, sưng phổi. Hoa chữa tê thấp. Ở Campuchia, vỏ, cành non và lá được sử dụng nhiều hơn.
Vỏ chữa ỉa chảy và làm thuốc bổ. Cành non dùng để điều kinh. Lá dùng ngoài đắp chữa đau đầu.


Cây Chòi Mòi - Antidesma Ghaesembilla
Quả Chòi Mòi - Antidesma Ghaesembilla
Ðơn thuốc:
1. Ỉa chảy: Dùng vỏ Chòi mòi, vỏ cây Van núi và Gáo tròn, mỗi thứ đều nhau, độ một nắm, cho thêm 600ml nước sôi hãm lấy nước chia ra uống 2-3 lần trong ngày.
2. Thuốc bổ cho phụ nữ mới sinh: Dùng vỏ Chòi mòi và vỏ Dứa thơm (lấy 7 miếng vỏ Chòi mòi dài 5-6cm, rộng cỡ 2 đốt lóng tay và lượng vỏ Dứa thơm cũng tương đương) cho vào nồi, đổ 3 bát nước sắc còn 1/3. Dùng uống để lấy lại sức, giữ da dẻ sau khi sinh.
3. Ðiều kinh: Dùng cành non Chòi mòi với rễ Ðu đủ, mỗi thứ một nắm to (50g) cho vào 2-3 bát nước đun sôi trong 1-2 giờ lấy nước uống trong ngày.
4. Ðau đầu: Dùng lá Chòi mòi tươi giã ra đắp vào thóp thở trẻ sơ sinh và vào đầu trẻ em bị cảm cúm.

Tuesday, 10 January 2017

Annona squamosa dược liệu kháng HepG2 (tế bào ung thư gan), Lu1 (tế bào ung thư phổi) và MCF7 (tế bào ung thư vú)

 Annona squamosa dược liệu kháng HepG2 (tế bào ung thư gan), Lu1 (tế bào ung thư phổi) và MCF7 (tế bào ung thư vú)

From Wikipedia, the free encyclopedia
This article is about the plant Annona squamosa. For the fruit, see Sugar-apple.
Annona squamosa
Sugar apple on tree.jpg
Sugar apple with cross section.jpg
Sugar-apple
Scientific classification
Kingdom:Plantae
(unranked):Angiosperms
(unranked):Magnoliids
Order:Magnoliales
Family:Annonaceae
Genus:Annona
Species:A. squamosa
Binomial name
Annona squamosa
L.[1]
Synonyms
Annona asiatica L.[2]
Annona cinerea Dunal
Guanabanus squamosus(L.)M.Gómez[3] Xylopia glabra L.[4]
Annona forskahlii DC.[5]
Annona squamosa is a small, well-branched tree or shrub[6] from the family Annonaceae that bears edible fruits called sugar-apples. It tolerates a tropical lowland climate better than its relatives Annona reticulata and Annona cherimola[5] (whose fruits often share the same name)[2] helping make it the most widely cultivated of these species.[7] Annona squamosa is a small, semi-(or late) deciduous,[8] much branched shrub or small tree 3 metres (9.8 ft)[6] to 8 metres (26 ft) tall[8] very similar to soursop (Annona muricata)[9] with a broad, open crown or irregularly spreading branches[5] and a short trunk short, not buttressed at the base.[8] The fruit of A. squamosa (sugar-apple) has delicious whitish pulp, and is popular in tropical markets.[8]

Branches in Hyderabad, India.
Stems and leaves
Branches with light brown bark and visible leaf scars; inner bark light yellow and slightly bitter; twigs become brown with light brown dots (lenticels - small, oval, rounded spots upon the stem or branch of a plant, from which the underlying tissues may protrude or roots may issue).[5]
Thin, simple, alternate leaves[9] occur singly,[5] 5 centimetres (2.0 in) to 17 centimetres (6.7 in) long and 2 centimetres (0.79 in)[8] to 6 centimetres (2.4 in) wide;[5] rounded at the base and pointed at the tip (oblong-lanceolate).[8] Pale green on both surfaces and mostly hairless[5] with slight hairs on the underside when young.[6] The sides sometimes are slightly unequal and the leaf edges are without teeth, inconspicuously hairy when young.[5][9]
Leaf stalks are 0.4 centimetres (0.16 in) to 2.2 centimetres (0.87 in)[8] long, green, and sparsely pubescent.[5]

flower in Hyderabad, India.
Flowers
Solitary or in short lateral clusters of 2-4 about 2.5 centimetres (0.98 in) long,[8] greenish-yellow flowers on a hairy, slender[5]2 centimetres (0.79 in) long stalk.[8] Three green outer petals, purplish at the base, oblong, 1.6 centimetres (0.63 in) to 2.5 centimetres (0.98 in) long, and 0.6 centimetres (0.24 in) to 0.75 centimetres (0.30 in) wide, three inner petals reduced to minute scales or absent.[6][8] Very numerous stamens; crowded, white, less than 1.6 centimetres (0.63 in) long; ovary light green. Styles white, crowded on the raised axis. Each pistil forms a separate tubercle (small rounded wartlike protuberance), mostly 1.3 centimetres (0.51 in) to 1.9 centimetres (0.75 in) long and 0.6 centimetres (0.24 in) to 1.3 centimetres (0.51 in) wide which matures into the aggregate fruit.[5]
Flowering occurs in spring-early summer[8] and flowers are pollinated by nitidulid beetles.[10]
Fruits and reproduction
Aggregate and soft fruits form from the numerous and loosely united pistils of a flower[5] which become enlarged[8] and mature into fruits which are distinct from fruits of other species of genus[5] (and more like a giant raspberry instead).
The round or heart-shaped[5] greenish yellow, ripened aggregate fruit is pendulous[8] on a thickened stalk; 5 centimetres (2.0 in)[5][6] to 10 centimetres (3.9 in) in diameter[8][9] with many round protuberances[5] and covered with a powdery bloom. Fruits are formed of loosely cohering or almost free carpels (the ripened pistels).[6]
The pulp is white tinged yellow,[6] edible and sweetly aromatic. Each carpel containing an oblong, shiny and smooth,[5] dark brown[6] to black, 1.3 centimetres (0.51 in) to 1.6 centimetres (0.63 in) long seed.[5]

Distribution[edit]

Annona squamosa is native to the tropical Americas and West Indies, but the exact origin is unknown. It is now the most widely cultivated of all the species of Annona, being grown for its fruit throughout the tropics and warmer subtropics, such as IndonesiaThailand, and Taiwan; it was introduced to southern Asia before 1590. It is naturalized as far north as southern Florida in the United States and as south as Bahia in Brazil, and is an invasive species in some areas.[5][7][9]
Native
Neotropic
CaribbeanAntigua and BarbudaBahamasBarbadosCubaDominicaDominican RepublicGrenadaGuadeloupeHaitiJamaicaMartiniqueMontserratNetherlands AntillesPuerto RicoSt Kitts and NevisSt LuciaSt Vincent and the GrenadinesSurinamTrinidad and TobagoVirgin Islands.
Central AmericaEl Salvador Guatemala
Northern South AmericaSurinameFrench GuyanaGuyanaVenezuela
Western South AmericaBoliviaColombiaEcuadorPeru
Southern South AmericaArgentinaBrazilChileParaguayUruguay[5]
Current (naturalized and native)
Neotropic
CaribbeanAntigua and BarbudaBahamasBarbadosCubaDominicaDominican RepublicFloridaGrenadaGuadeloupeHaitiJamaicaMartiniqueMontserratNetherlands AntillesPuerto RicoSt Kitts and NevisSt LuciaSt Vincent and the GrenadinesSurinamTrinidad and TobagoVirgin Islands.
PacificSamoaTonga
North AmericaMexico
Central AmericaBelizeCosta RicaEl SalvadorGuatemalaHondurasNicaraguaPanama
Northern South AmericaFrench GuyanaGuyanaVenezuela
Western South AmericaBoliviaColombiaEcuadorPeru
Southern South AmericaArgentinaBrazilChileParaguayUruguay
AfrotropicSudanTanzaniaUgandaZanzibar
AustralasiaAustraliaFijiNew ZealandPapua New GuineaSolomon Islands
IndomalayaBangladeshCambodiaChinaIndiaIndonesiaLaosMalaysiaNepalPakistanPhilippinesSri LankaThailandVietnam
PalearcticCyprusGreeceMalta[5]
Azores (Pico Island), Portugal

Climate and Cultivation[edit]


Young sugar apple seedling
Like most species of Annona, it requires a tropical or subtropical climate with summer temperatures from 25 °C (77 °F) to 41 °C (106 °F), and mean winter temperatures above 15 °C (59 °F). It is sensitive to cold and frost, being defoliated below 10 °C (50 °F) and killed by temperatures of a couple of degrees below freezing. It is only moderately drought-tolerant, requiring at least 700 mm of annual rainfall, and will not produce fruit well during droughts.
It will grow from sea level to 2,000 metres (6,600 ft) and does well in hot dry climates, differing in its tolerance of lowland tropics from many of the other fruit bearers in the Annona family.
It is quite a prolific bearer, and it will produce fruit in as little as two to three years. A five-year-old tree can produce as many as 50 sugar apples. Poor fruit production has been reported in Florida because there are few natural pollinators (honeybees have a difficult time penetrating the tightly closed female flowers); however, hand pollination with a natural fiber brush is effective in increasing yield. Natural pollinators include beetles (coleoptera) of the families NitidulidaeStaphylinidaeChrysomelidaeCurculionidae and Scarabeidae.[7][11]
In the Philippines, the fruit is commonly eaten by the Philippine fruit bat (kabag or kabog), which then spreads the seeds from island to island.
It is a host plant for larvae of the butterfly Graphium agamemnon (tailed jay).

Uses[edit]

In traditional Indian, Thai, and American medicine, the leaves are used in a decoction to treat dysentery and urinary tract infection.[12] In traditional Indian medicine, they are also crushed and applied to wounds.[12] In Mexico, the leaves are rubbed on floors and put in hens' nests to repel lice.[7]

Chemical constituents[edit]

The diterpenoid alkaloid atisine is the most abundant alkaloid in the root. Other constituents of Annona squamosa include the alkaloids oxophoebine,[13] reticuline,[13]isocorydine,[14] and methylcorydaldine,[14] and the flavonoid quercetin-3-O-glucoside.[15]
Bayer AG has patented the extraction process and molecular identity of the annonaceous acetogenin annonin, as well as its use as a biopesticide.[16] Other acetogenins have been isolated from the seeds,[17] bark,[18] and leaves.[19]