Mãng cầu Xiêm
| Mãng cầu Xiêm | |
|---|---|
Quả mãng cầu xiêm
| |
| Phân loại khoa học | |
| Giới (regnum) | Plantae |
| (không phân hạng) | Angiospermae |
| (không phân hạng) | Magnoliidae |
| Bộ (ordo) | Magnoliales |
| Họ (familia) | Annonaceae |
| Chi (genus) | Annona |
| Loài (species) | A. muricata |
| Danh pháp hai phần | |
| Annona muricata L. | |
| Giá trị dinh dưỡng cho mỗi 100 g (3,5 oz) | |
|---|---|
| Năng lượng | 276 kJ (66 kcal) |
16.84 g
| |
| Đường | 13.54 g |
| Chất xơ thực phẩm | 3.3 g |
0.3 g
| |
1 g
| |
| Vitamin | |
| Thiamine (B1) |
(6%)
0.07 mg |
| Riboflavin (B2) |
(4%)
0.05 mg |
| Niacin (B3) |
(6%)
0.9 mg |
| Pantothenic acid (B5) |
(5%)
0.253 mg |
| Vitamin B6 |
(5%)
0.059 mg |
| Folate (B9) |
(4%)
14 μg |
| Choline |
(2%)
7.6 mg |
| Vitamin C |
(25%)
20.6 mg |
| Chất khoáng | |
| Canxi |
(1%)
14 mg |
| Sắt |
(5%)
0.6 mg |
| Magiê |
(6%)
21 mg |
| Phốt pho |
(4%)
27 mg |
| Kali |
(6%)
278 mg |
| Natri |
(1%)
14 mg |
| Kẽm |
(1%)
0.1 mg |
| |
| Tỷ lệ phần trăm xấp xỉ gần đúng sử dụng lượng hấp thụ thực phẩm tham chiếu (US recommendations) cho người trưởng thành. Source: USDA Nutrient Database | |
Mãng cầu Xiêm, còn gọi là mãng cầu gai, na Xiêm, na gai (danh pháp hai phần: Annona muricata) tùy theo vùng trồng, nó có thể có chiều cao từ 3 - 10m, rậm, lá màu đậm, không lông, xanh quanh năm. Hoa màu xanh, mọc ở thân. Quả mãng cầu xiêm to và có gai mềm. Thịt quả ngọt và hơi chua, hạt có màu nâu sậm. Cây mãng cầu xiêm là cây bản địa của vùng Trung Mỹ như México, Cuba, vùng Caribe, và phía bắc của Nam Mỹ chủ yếu ở Brasil,Colombia, Peru, Ecuador, và Venezuela. Cây cũng được trồng ở Mozambique, Somalia, Uganda. Ngày nay nó cũng được trồng ở một số vùng ở Đông Nam Á, cũng như ở một số đảo Thái Bình Dương.
Cây mãng cầu Xiêm sống ở những khu vực có độ ẩm cao và có mùa Đông không lạnh lắm, nhiệt độ dưới 5 °C sẽ làm lá và các nhánh nhỏ hỏng và nhiệt độ dưới 3 °C thì cây có thể chết. Cây mãng cầu xiêm được trồng làm cây ăn quả. Quả mãng cầu Xiêm lớn hơn mãng cầu ta rất nhiều, có khi đến có thể nặng tới 6,8 kg (15 lb)[1], có lẽ về độ lớn nó chỉ thua quả na rừng[2], vỏ ngoài nhẵn chỉ phân biệt múi nọ với múi kia nhờ mỗi múi có một cái gai cong, mềm vì vậy còn có tên là mãng cầu gai.
Trồng trọt và công dụng
Cây trồng công nghiệp cao từ 20–30 cm (7,9-12 inches), có gai, trái cây màu xanh, nặng trung bình từ 1–2 kg.
Ruột trái bao gồm phần ăn được, thịt trắng, có chất xơ, và một lõi khó tiêu, hạt màu đen. Phần thịt ngọt được dùng để làm nước trái cây, cũng nhưbánh kẹo, kem đá bào, và hương liệu kem.
Ở Mexico, Colombia và Harar (Ethiopia), nó là một loại quả phổ biến, thường được dùng làm thành phần duy nhất cho món tráng miệng, hoặc là agua fresca (tiếng Tây Ban Nha có nghĩa là nước giải khát); ở Colombia, nó là trái cây để làm nước ép, trộn với sữa. Kem và thanh kẹo trái cây làm bằng mãng cầu Xiêm cũng rất phổ biến. Hạt mãng cầu Xiêm bị bỏ ra khi làm, và khi ăn, trừ khi một máy xay sinh tố được sử dụng để xử lý.
Tại Indonesia, dodol sirsak, một loại kẹo, được làm bằng cách nấu bột mãng cầu Xiêm sôi trong nước và thêm đường cho đến khi hỗn hợp cứng lại. Mãng cầu Xiêm cũng là một thành phần phổ biến để làm các loại nước ép trái cây tươi được bán dọc đường. Ở Philippines, nó được gọi là guyabano, rõ ràng bắt nguồn từ guanabana tiếng Tây Ban Nha, và được ăn chín, hoặc sử dụng để làm các loại nước ép, sinh tố trái cây, hoặc kem. Đôi khi, họ dùng lá để làm mềm thịt. Tại Việt Nam, trái cây này được gọi là Mãng Cầu Xiêm ở phía Nam, hoặc Mãng Cầu ở phía bắc, và được dùng để làm sinh tố, làm nước quả hoặc ăn luôn. Ở Campuchia, quả này được gọi là tearb barung, nghĩa là "quả mãng cầu phương Tây." Tại Malaysia, nó được gọi là sầu riêng belanda trong tiếng Mã Lai và Đông Malaysia, đặc biệt trong tộc người Dusun của tiểu bang Sabah, nó có tên địa phương là lampun. Thông thường, nó được ăn sống khi chín, hoặc được dùng làm một thành phần trong món Ais Kacang hoặcAis Batu Campur. Thường thường, trái mãng cầu Xiêm được hái khi chúng đủ lớn và để trong một góc tối, đến khi chúng hoàn toàn chín thì mới được ăn. Cây có bông màu trắng với hương thơm hết sức dễ chịu, đặc biệt vào buổi sáng. Trong khi đối với người dân ở Brunei Darussalam loại quả này thường được gọi là "sầu riêng Salat", dễ trồng và được trồng khắp nơi.
Tại Hoa Kỳ, mãng cầu Xiêm đã được dùng bởi công ty New Bỉ Brewing để làm bia Rolle Bolle mùa hè của họ.
Sức khỏe
Nghiên cứu sơ bộ bằng ống nghiệm ([3]) trong phòng thí nghiệm cho thấy mãng cầu Xiêm có tiềm năng để điều trị một số bệnh nhiễm trùng.[3][4][5][6][7] Nghiên cứu thực hiện ở vùng biển Caribbe đã đưa ra một mối liên hệ giữa sự tiêu thụ của mãng cầu Xiêm và các hình thức không điển hình của bệnh Parkinson do nồng độ rất cao của annonacin [8][9][10][11].Quả có chứa một lượng đáng kể vitamin C, vitamin B1 và vitamin B2.[2]
Trị ung thư
Nhiều trang web trên internet quảng bá, mãng cầu Xiêm / mãng cầu Xiêm viên con nhộng để điều trị bệnh ung thư [12].
Theo viện Nghiên cứu Ung thư Vương quốc Anh [4], "không có bằng chứng cho thấy mãng cầu Xiêm có tác dụng chữa bệnh ung thư" và do đó họ không hỗ trợ việc sử dụng nó trong điều trị ung thư. Một vụ kiện liên quan đến việc bán thuốc viên Triamazon tại Vương quốc Anh, một sản phẩm từ mãng cầu Xiêm, dẫn đến sự kết tội vì bốn tội danh liên quan đến việc bán một sản phẩm y tế không có giấy phép. Thẩm phán nói rằng loại thuốc này đã không được thử nghiệm trên con người, đã không được cấp phép để sử dụng trong thị trường Anh và có thể gây ra các triệu chứng tương tự như bệnh Parkinson.[13]
Ủy ban Thương mại Liên bang Hoa Kỳ [5] xác định rằng "không có bằng chứng khoa học đáng tin cậy" để chắc chắn là chiết xuất của mãng cầu Xiêm được bán bởi Bioque Technologies "có thể ngăn ngừa, chữa lành, hoặc điều trị bất kỳ loại ung thư nào."[14]
Hóa chất độc
Hợp chất annonacin chứa trong hạt của mãng cầu xiêm là một chất độc thần kinh và nó có vẻ là nguyên nhân gây ra một bệnh thoái hóa thần kinh. Nhóm người duy nhất được biết bị ảnh hưởng trực tiếp sống trên đảo Guadeloupe ở biển Caribevà các vấn đề xảy ra có lẽ do việc tiêu thụ quá nhiều loại cây có chứa annonacin. Các rối loạn được gọi là tauopathy có liên hệ đến sự tích lũy bệnh lý của tau protein trong não. Những kết quả thực nghiệm đã xác nhận một cách chắc chắn lần đầu tiên rằng cây có chứa chất độc thần kinh annonacin chịu trách nhiệm về sự tích lũy này.[15]
Soursop
From Wikipedia, the free encyclopedia
(Redirected from Annona muricata)
For the herbaceous plant, see Oxalis pes-caprae.
Soursop is the fruit of Annona muricata, a broadleaf, flowering, evergreen tree. The exact origin is unknown; it is native to the tropical regions of the Americas and is widely propagated.[4] It is in the same genus, Annona, as cherimoya and is in the Annonaceae family.
The soursop is adapted to areas of high humidity and relatively warm winters; temperatures below 5 °C (41 °F) will cause damage to leaves and small branches, and temperatures below 3 °C (37 °F) can be fatal. The fruit becomes dry and is no longer good for concentrate.
The flavour of the fruit has been described as a combination of strawberry and pineapple, with sour citrus flavour notes contrasting with an underlying creamy flavour reminiscent of coconut or banana.
Soursop is widely promoted (sometimes as "graviola") as an alternative cancer treatment. There is, however, no medical evidence that it is effective.[5]
Other names[edit]
Other common names include: Shawshopu in (Igbo, Eastern Nigeria) Mãng cầu Xiêm (Vietnamese), Coração de Boi(Mozambique), Evo (Ewe, Volta Region, Ghana), Ekitafeeli (Uganda), Stafeli (Swahili), Aluguntugui (Ga, Greater Accra Region, Ghana), guanábana (Spanish), graviola (Brazilian Portuguese, pronounced: [ɡɾɐviˈɔlɐ]), anona (European Portuguese), graviolo (Esperanto), corossol (French), cœur de boeuf (Democratic Republic of Congo), kowosòl (Haitian Creole), කටු අනෝදා (Katu Anoda) (Sinhalese), sorsaka (Papiamento), adunu (Acholi), Brazilian pawpaw, (Filipino) guyabano, guanavana, toge-banreisi, durian benggala, durian belanda, nangka blanda, ทุเรียนเทศ [turi:jen te:d] (Thai), ទៀបបារាំង [tiəp baraŋ] (Khmer), sirsak (Indonesia), zuurzak (Dutch), Stafeli (Kiswahili), and nangka londa.[6] In Tamil, Malayalam, it is called Mullatha, literally thorny custard apple. The other lesser-known Indian names are shul-Ram-fal and Lakshman Phala, and in Harar (Ethiopia) in Harari language known for centuries as Amba Shoukh (Thorny Mango or Thorny Fruit) and Annuni in Somali.
Annona muricata[edit]
Annona muricata (common Spanish name: guanábanaa) is a species of the genus Annona of the custard apple tree family, Annonaceae, which has edible fruit. The fruit is usually called soursop due to its slightly acidic taste when ripe. Annona muricata is native to the Caribbean and Central America but is now widely cultivated – and in some areas, becoming invasive – in tropical climates throughout the world.
Description[edit]
Annona muricata is a small, upright, evergreen tree that can grow to about 4 metres (13 ft) tall.[7][8] Its young branches are hairy.[8] Leaves are oblong to oval, 8 centimetres (3.1 in) to 16 centimetres (6.3 in) long and 3 centimetres (1.2 in) to 7 centimetres (2.8 in) wide. They are a glossy dark green with no hairs above, and paler and minutely hairy to no hairs below.[8] The leaf stalks are 4 millimetres (0.16 in) to 13 millimetres (0.51 in) long and without hairs.[8]
Flower stalks (peduncles) are 2 millimetres (0.079 in) to 5 millimetres (0.20 in) long and woody. They appear opposite from the leaves or as an extra from near the leaf stalk, each with one or two flowers, occasionally a third.[8] Stalks for the individual flowers (pedicels) are stout and woody, minutely hairy to hairless and 15 millimetres (0.59 in) to 20 millimetres (0.79 in) with small bractlets nearer to the base which are densely hairy.[8]
The petals are thick and yellowish. Outer petals meet at the edges without overlapping and are broadly ovate, 2.8 centimetres (1.1 in) to 3.3 centimetres (1.3 in) by 2.1 centimetres (0.83 in) to 2.5 centimetres (0.98 in), tapering to a point with a heart shaped base. They are evenly thick, and are covered with long, slender, soft hairs externally and matted finely with soft hairs within. Inner petals are oval shaped and overlap. They measure roughly 2.5 centimetres (0.98 in) to 2.8 centimetres (1.1 in) by 2 centimetres (0.79 in), and are sharply angled and tapering at the base. Margins are comparatively thin, with fine matted soft hairs on both sides. The receptacle is conical and hairy. The stamens are 4.5 millimetres (0.18 in) long and narrowly wedge-shaped. The connective-tip terminate abruptly and anther hollows are unequal. Sepals are quite thick and do not overlap. Carpels are linear and basally growing from one base. The ovaries are covered with dense reddish brown hairs, 1-ovuled, style short and stigma truncate.[8]
The fruits are dark green and prickly. They are ovoid and can be up to 30 centimetres (12 in) long,[8] with a moderately firm texture.[4] Their flesh is juicy, acid, whitish[4] and aromatic.[8]
The average weight of 1000 fresh seeds is 470 grams (17 oz) and they have an average oil content of 24%.[4][9] When dried for 3 days at 60 °C (140 °F), the average seed weight was 322 grams (11.4 oz). They are tolerant of the moisture extraction, showing no problems for long-term storage under reasonable conditions.[10]
Distribution[edit]
Annona muricata is tolerant of poor soil[4] and prefers lowland areas between the altitudes of 0 metres (0 ft) to 1,200 metres (3,900 ft). It cannot stand frost.[7][8] The exact origin is unknown; it is native to the tropical regions of the Americas and is widely propagated.[4]
Cultivation[edit]
The plant is grown for its 20–30 cm (7.9–11.8 in) long, prickly, green fruit, which can have a mass of up to 6.8 kg (15 lb),[11] making it probably the second biggest annona after the junglesop.
Away from its native area, some limited production occurs as far north as southern Floridawithin USDA Zone 10; however, these are mostly garden plantings for local consumption. It is also grown in parts of Southeast Asia and abundant on the Island of Mauritius. The soursop will reportedly fruit as a container specimen, even in temperate climates, if protected from cool temperatures.[citation needed]
Uses[edit]
The flesh of the fruit consists of an edible, white pulp, some fiber, and a core of indigestible, black seeds. The species is the only member of its genus suitable for processing and preservation.[citation needed]
The pulp is also used to make fruit nectar, smoothies, fruit juice drinks, as well as candies, sorbets, and ice cream flavorings.
Due to the fruit's widespread cultivation and popularity in parts of Latin America, the Caribbean, Africa, Southeast Asia and the Pacific, soursop and its derivative products are consumed across the world, also via branded food and beverage products available in many countries, including Brazil, Mexico, Canada, the United States, the UK, Ireland and Continental Europe, Indonesia, Japan, Malaysia, Singapore and Vietnam.
In Mexico, Colombia, Venezuela, and Harar (Ethiopia), it is a common fruit, often used for dessert as the only ingredient, or as an agua fresca beverage; in Colombia and Venezuela, it is a fruit for juices, mixed with milk. In Cuba, a thick smoothie made of soursop pulp, milk and cane sugar goes by the name of champola. Ice cream and fruit bars made of soursop are also very popular. The seeds are normally left in the preparation, and removed while consuming, unless a blender is used for processing.
In Indonesia, dodol sirsak, a sweetmeat, is made by boiling soursop pulp in water and adding sugar until the mixture hardens. Soursop is also a common ingredient for making fresh fruit juices that are sold by street food vendors. In the Philippines, it is called guyabano, derived from the Spanish guanabana, and is eaten ripe, or used to make juices, smoothies, or ice cream. Sometimes, they use the leaf in tenderizing meat. In Vietnam, this fruit is called mãng cầu Xiêm (Siamese Soursop) in the south, or mãng cầu (Soursop) in the north, and is used to make smoothies, or eaten as is. In Cambodia, this fruit is called tearb barung, literally "western custard-apple fruit." In Malaysia, it is known in Malay as durian belanda and in East Malaysia, specifically among the Dusun people of Sabah, it is locally known as lampun. Popularly, it is eaten raw when it ripens, or used as one of the ingredients in Ais Kacang or Ais Batu Campur. Usually the fruits are taken from the tree when they mature and left to ripen in a dark corner, whereby they will be eaten when they are fully ripe. It has a white flower with a very pleasing scent, especially in the morning. While for people in Brunei Darussalam this fruit is popularly known as "Durian Salat", widely available and easily planted. It was most likely brought from Mexico to the Philippines by way of the Manila-Acapulco Galleon trade.[citation needed]
In Australia a variant (Annona reticulata) called "custard apple" is consumed as dessert.
Subspecies which are synonyms[edit]
- Annona muricata var. borinquensis[3]
Properties[edit]
The fruit contains significant amounts of vitamin C, vitamin B1 and vitamin B2.[12]
The compound annonacin, which is contained in the seeds of soursop, is a neurotoxin associated with neurodegenerative disease.[13]
The leaves of Annona muricata contain annonamine, which is an aporphine-class alkaloid featuring a quaternary ammoniumgroup.[14]
Health[edit]
| Nutritional value per 100 g (3.5 oz) | |
|---|---|
| Energy | 276 kJ (66 kcal) |
16.84 g
| |
| Sugars | 13.54 g |
| Dietary fiber | 3.3 g |
0.3 g
| |
1 g
| |
| Vitamins | |
| Thiamine (B1) |
(6%)
0.07 mg |
| Riboflavin (B2) |
(4%)
0.05 mg |
| Niacin (B3) |
(6%)
0.9 mg |
| Pantothenic acid (B5) |
(5%)
0.253 mg |
| Vitamin B6 |
(5%)
0.059 mg |
| Folate (B9) |
(4%)
14 μg |
| Choline |
(2%)
7.6 mg |
| Vitamin C |
(25%)
20.6 mg |
| Minerals | |
| Calcium |
(1%)
14 mg |
| Iron |
(5%)
0.6 mg |
| Magnesium |
(6%)
21 mg |
| Phosphorus |
(4%)
27 mg |
| Potassium |
(6%)
278 mg |
| Sodium |
(1%)
14 mg |
| Zinc |
(1%)
0.1 mg |
| |
| Percentages are roughly approximated using US recommendations for adults. Source: USDA Nutrient Database | |
Neurotoxicity[edit]
The Memorial Sloan-Kettering Cancer Center cautions, "alkaloids extracted from graviola may cause neuronal dysfunction".[15] The compound annonacin, which is contained in the fruit and seeds of soursop, is a potent neurotoxinassociated with neurodegenerative disease,[13] and research has suggested a connection between consumption of soursop and atypical forms of Parkinson's disease due to high concentrations of annonacin.[16] The LD50 of annonacin to dopaminergic neurons is 0.018 uM, which when compared to other known neurotoxins is 100 fold more toxic than 1-methyl-4-phenylpyridinium (MPP), 700 fold more than coreximine, and twice rotenone.[17] Average fruit contains 15 mg of annonacin.[18]
In 2010 the French food safety agency, Agence française de sécurité sanitaire des produits de santé, concluded that, based on the available research findings, "it is not possible to confirm that the observed cases of atypical Parkinson syndrome ... are linked to the consumption of Annona muricata," calling for further study on potential risks to human health.[19]
Alternative cancer treatment[edit]
The Memorial Sloan-Kettering Cancer Center lists cancer treatment as one of the "purported uses" of soursop.[15]According to Cancer Research UK, "Many sites on the internet advertise and promote graviola capsules as a cancer cure, but none of them are supported by any reputable scientific cancer organisations" and "there is no evidence to show that graviola works as a cure for cancer" and consequently they do not support its use as a treatment for cancer.[5]
The Federal Trade Commission in the United States determined that there was "no credible scientific evidence" that the extract of soursop sold by Bioque Technologies "can prevent, cure, or treat cancer of any kind."[20]
Cancer Research UK[21] also released a statement about the alleged cancer "cure" that included these sentences: "Overall, there is no evidence to show that graviola works as a cure for cancer. In laboratory studies, graviola extracts can kill some types of liver and breast cancer cells that are resistant to particular chemotherapy drugs. But there haven’t been any large scale studies in humans. So we don't know yet whether it can work as a cancer treatment or not. Many sites on the internet advertise and promote graviola capsules as a cancer cure, but none of them are supported by any reputable scientific cancer organisations. We do not support the use of graviola to treat cancer."
In 2008, a court case relating to the sale in the UK of Triamazon, a soursop product, resulted in the criminal conviction of a man under the terms of the UK Cancer Act for offering to treat people for cancer. A spokesman for the council that instigated the action stated, "it is as important now as it ever was that people are protected from those peddling unproven products with spurious claims as to their effects."[22]